Hlohovčan na Okolo Slovenska
top of page

Hlohovčan na Okolo Slovenska

Počas medzinárodných pretekov Okolo Slovenska, sa tohto cyklistického sviatku zúčastnil aj Hlohovčan, stretol sa aj s Froomom či Saganom.

Dominik Tvrdý (vpravo) vedľa Petra Sagana, Foto: Ján Melicher, Okolo Slovenska

Preteky, ktoré sa uskutočnili minulý týždeň, 15.-19.9.2021, hostili zaujímavé mená, ktoré excelovali na najlepších pretekoch sveta ako Tour de France, či Paríž - Roubaix. Medzi top cyklistov na Okolo Slovenska boli mená ako Peter Sagan z Bora Hansgrohe, Chris Froome z Israel Start-up Nation, Domenico Pozzovivo z Qhubeka Assos, Michael Morkov z Deceuninck Qiuck-Step či Casper Pedersen z Team DSM.


Najviac, z vyššie spomenutých, sa darilo Petrovi Saganovi, ktorý ako prvý Slovák po šestnástich rokoch získal žltý, najcennejší dres pretekov. Pri tomto momente bol aj Hlohovčan, ktorý celý týždeň jazdil po Slovensku ako organizátor pretekov. Že neviete o kom je reč? Stačí sa pozrieť na naše sociálne siete a hneď zistíte! Reč je o našom zakladateľovi, predsedovi či riaditeľovi občianskeho združenia či cyklistického klubu Dominikovi Tvrdom. Využili sme jeho voľnejší čas a prinášame vám tak zaujímavý rozhovor z backstage-u pretekov.

Pohľad z VIP lóže

Dominik, ako sa ti páčilo na tak veľkých pretekoch s tak veľkými menami?

Preteky boli ako každý rok výborné, každým rokom sú len lepšie a zážitky z nich sú na nezaplatenie. To, že tento rok prišli tak známe mená len odzrkadľuje usilovnú prácu nás všetkých, organizátorov, fanúšikov či televíznu propagáciu.


Vravíš, že sú každým rokom lepšie, môžeš nám prezradiť, koľko rokov si už s organizačným tímom a čo tam zastrešuješ?

Na Okolo Slovenska som už po tretíkrát. Primárne som mal vždy na starosť koordináciu a parking tímových vozidiel ako autobus, kamión, či technické vozidlá, k tomu spadá aj odťah civilných vozidiel, ktoré v tom čase parkujú v zákaze.

Odťahované vozidlo, ktoré dal Dominik odtiahnuť

Vďaka tomuto postaveniu tak zrejme prichádzaš ako prvý do kontaktu s ľuďmi a cyklistami z tímov?

Áno, väčšinou to tak je. Máme vo zvyku sa vždy pozdraviť, občas sa stretnem aj s takými vodičmi, ktorý sa nudia a len tak sami od seba ma zavolajú k sebe do tímového autobusu na Colu či čaj, keď je vonku zima. S cyklistami je to také na rýchlo. Potrebujú sa po príchode čo najskôr dostať do pohybu, roztočiť nohy. Ale pozdravia sa všetci.


Tento rok tu bol aj Peter Sagan so svojim tímom, nemohol chýbať ani Maciej Bodnar či Daniel Oss, bol si aj s týmito cyklistami?

Áno, bol. Tým že tu boli, tak to bolo pre nás, organizátorov troška náročné. A už hneď v Košiciach, kde bolo vďaka sviatku veľmi veľa ľudí. Každý tím si vedľa svojho autobusu "vyárenduje" svoju časť páskami, za ktoré smie vstúpiť iba tím, poťažmo organizátor. V tomto priestore si tímy rozkladajú svoje trenažéry, bicykle či kufre.

Čo bolo tou náročnou časťou?

Ľudia! Tým že tu boli také mená, organizátori museli dbať aj na ich bezpečnosť a Covid bublina nesmela byť narušená. Často sa nám však stávalo, že fanatici preskakovali aj bariéry a tak mi na celý týždeň prischla aj nová povinnosť - Saganova ochranka, či asistent.

V pozadí Hlohovčan, Dominik Tvrdý, záber z TV JOJ

Aké to bolo?

Užíval som si to. Tam, kde sa pohol Peťo Sagan, pohol som sa aj ja. Obliekal a vyzliekal som mu cenné dresy pretekov, od Najlepšieho Slováka, cez zelený po žltý dres. Je to zážitok na celý život. Málokto sa môže pochváliť, že chránil a obliekal trojnásobného majstra sveta.

Žltý a zelený dres Petra Sagana

Peter je známy svojimi hláškami, tým, že si bol pri ňom po celý týždeň, nezaperlil niečo?

Ale jasné, hneď prvý deň, keď sa obliekol do dresu Najlepšieho Slováka. Dali sme mu nálepku loga jeho tímu, ktorá sa lepila na hruď. Veľmi nedržala, nejak to Peter potom prilepil a ja som sa ho spýtal, či drží. Odpoveď znela: „Hovno drží, nedrží!“ Ďalšia perla, ktorá mi zrejme navždy utkvela v pamäti pochádza z tretej etapy, kde bol druhý za Jannikom Steimlem. „Už by ste mi mohli dať aj normálny dres, malo to byť nažehlené, sa tu obliekam ako Teletubbies.“


Ako si vnímal Chrisa Frooma?

Ja som ho vnímal ako veľkú osobnosť v cyklistike, niekoľkokrát vyhrať Tour de France nie je len tak zadarmo. Bol veľmi skromný, ochotný sa odfotiť s každým, prehodili sme aj pár slov a zaspomínali sme na ten známy moment, kedy bez bicykla utekal počas etapy na Tour, samozrejme v angličtine.

Ako prvý človek v kontakte s tímami a cyklistami, podarilo sa ti niečo aj zobrať domov?

Áno, nejaké suveníry mám. Bora mi darovala niekoľko musette bagov, čo sú tie bufetové tašky, ktoré sa podávajú cyklistom za jazdy, vybavil som si od nich aj podpísanú tímovú fotografiu - večer som ich poprosil, ráno mi ju dali. Peter mi dal zo svojej kolekcie PS nákrčník, Israel mi daroval fľašku, tak isto aj Astana či iné tímy, od Petra Privaru, čo je prezident cyklistického zväzu, mám výročné víno s potlačou Okolo Slovenska, od pána Holeca som dostal vizitku, s ktorým pre naše mesto a občanov niečo chystáme do ďalších rokov.

Čo chystáte s pánom Holecom?

To nemôžem ešte prezrádzať, iba môžem povedať, že zväz považuje Hlohovec za jednu z najkrajších etáp zo všetkých ročníkov. Najmä ten dojazd na zámok, kde vyhral Arnaud Démare.


Dominik, máš nejaký odkaz pre čitateľov a fanúšikov nášho blogu a klubu?

Áno, robte to, čo vás baví, lebo len to vás posunie ďalej. Sníval som, že sa niekedy osobne stretnem so Saganom a spravím si s ním aspoň fotku. Teraz ho najbližší rok nechcem vidieť! Berte to však s nadhľadom.

bottom of page