MERAŠICE, lokalita, kde šport chýba
top of page

MERAŠICE, lokalita, kde šport chýba

Merašice sa nachádzajú 13 kilometrov od Hlohovca smerom na Topoľčany a je to posledná obec v okrese Hlohovec. Malá, nenápadná dedinka, ktorá posledné roky stagnuje v oblasti kultúry či športu ako takého. Pritom je to ideálne miesto na uskutočnenie nejakej pohybovej aktivity.

O.z. Cyklisti z okolia Hlohovca sa rozhodli vďaka projektovej možnosti "Európske hlavné mesto kultúry - Hlohovec 2026" napomôcť rozvoju tejto problematiky a nasmerovať ju na správnu koľaj. Čo nás viedlo práve do tejto obce vám prezradíme nižšie.


Každý, kto pozná náš zámer, tak vie, že sme ako občianske združenie zameraní na organizovanie rôznych športových akcií (najmä teda v cyklistike). Využili sme teda svoje zameranie a znalosť problematiky v Merašiciach a jeho blízkom okolí. S nápadom prišiel náš predseda Dominik Tvrdý, ktorý sa organizovaniu venuje už niekoľko rokov. „Rozhodol som sa využiť možnosť vďaka aktivite mesta Hlohovec, ktoré kandiduje na Európske hlavné mesto kultúry. Môže nám to výrazne pomôcť v rozbehu a preslávení už dávno zabudnutých pretekov Cez 3 okresy.“ Na otázku, prečo práve Merašice odpovedal zdvorilo. „Nebudem hovoriť, čo tu okrem športu a kultúry chýba, kompetentní to vedia už dlho a mali na to veľa času to zmeniť. Šport aj kultúra sa tu pohli výrazne smerom nadol a mňa nebaví pozerať sa na to, ako to je každému jedno. Som skúsený organizátor a chcem pomôcť k návratu tejto, kedysi každoročne zaužívanej športovo-kultúrnej akcii. Preto ak to nie je jedno i kompetentným, očakávam, že ma oslovia.“

Projekt Cez 3 okresy sa už pod našim menom spomína dlhšiu dobu, dôvod, prečo však doteraz nebol uskutočnený ani jeden raz je triviálny - obrovské práce na našom novo založenom cyklistickom klube CKM Hlohovec a teraz po novom aj COVID-19. Sme si vedomí, že Hlohovec môže byť (aj nemusí) hlavným mestom kultúry až v roku 2026, preto všetky prípravy na Cez 3 okresy už započali a oficiálne by mal byť spustený už v následujúcom roku 2021. „Stihli sme osloviť aj okolité obce s otázkou hmotnej i nehmotnej pomoci, na prekvapenie nás oslovili aj iné obce so zámerom pomôcť, to nás teší najviac. Na sociálne siete sme uverejnili aj trailer pre tento projekt a rovnako tak sme spustili aj malú marketingovú kampaň, ktorá bola úspešná a priateľov, ktorých stretávam na rôznych pretekoch sa ma na to pýtajú.“ Dodal s úsmevom predseda.

Cez 3 okresy budú rozdelené na viacero dní s rôznymi športovými kategóriami. Prvou kategóriou bude beh, keďže pôvodné preteky v minulých rokoch boli založené len pre bežcov. Druhou kategóriou bude jednoznačne cyklistika a tou treťou sa nechajte prekvapiť. Ak nám v budúcom roku neprekríži plány vírus či iné starosti, občania Merašic i okolitých obcí sa môžu tešiť na príjemné strávené dni plné športu a kultúry.


Dianie okolo kultúrno-športového projektu Cez 3 okresy môžete sledovať na tomto linku: https://www.facebook.com/cez3okresy


bottom of page