Rekordné pokuty pre cyklistov v roku 2024: Jedna dosahuje až 800 eur!
top of page

Rekordné pokuty pre cyklistov v roku 2024: Jedna dosahuje až 800 eur!

Cyklisti sú neodmysliteľnou súčasťou cestnej premávky a ako každý iný účastník majú aj oni svoje povinnosti.



Pri nerešpektovaní dopravných predpisov môžu čeliť pokutám, ktoré nie sú len symbolické, ale môžu dosiahnuť až 800 eur. Pri začiatku cyklistickej sezóny 2024 je preto dôležité si pripomenúť, aké pokuty hrozia za nedodržiavanie pravidiel.


Rekordné pokuty pre cyklistov môžu dosiahnuť až 800 eur, čo je suma, ktorá môže vážne ovplyvniť peňaženku. Pokuty sa líšia podľa závažnosti priestupku, pričom najčastejšie porušenia zahŕňajú jazdu bez prilby, nerešpektovanie dopravných značiek, nedodržiavanie povinností používať reflexné prvky alebo dokonca jazdu pod vplyvom alkoholu.


Pre cyklistu platí podľa zákona zákaz požívania alkoholu s výnimkou tých, ktorí jazdia v zastavanom území obce alebo po označenej, vyhradenej cyklotrase. Množstvo alkoholu v ich organizme však nesmie prekročiť hodnotu 0,24 mg/l, čiže 0,50 promile.



Podľa zákona hrozí pokuta 10 eur za jazdu bez prilby u dieťaťa a pokuty za porušenie pravidiel sa môžu pohybovať od 30 eur za nedodržiavanie dopravných značiek až po 50 eur za ohrozenie chodcov. Cyklista, ktorý je pod vplyvom alkoholu a riadi bicykel, môže dostať pokutu od 50 eur až po maximálnych 800 eur.


Je dôležité si uvedomiť, že dodržiavanie pravidiel cestnej premávky nie je len povinnosťou, ale aj spoločným záujmom. Bezpečnejšie ulice a cesty sú zárukou pre všetkých účastníkov premávky. Preto dôrazne odporúčame cyklistom dodržiavať pravidlá, byť ohľaduplní k ostatným účastníkom a vždy mať na pamäti svoju bezpečnosť a bezpečnosť ostatných. Zdôrazňujeme však aj fakt, že mnohí cyklisti si mýlia priechod pre chodcov s priechodom pre cyklistov. A teda ak sa chcete vyhnúť sankcii aj pri prechádzaní na druhú stranu cesty po priechode pre chodcov, choďte vedľa svojho bicykla.



Nezabudnite však aj na to, že jazda po chodníku je tiež zakázaná! Na svojich cestách nezabudnite využívať prednostne cyklochodníky, aby ste zbytočne neobmedzovali plynulosť premávky.



Dodržiavanie týchto pravidiel je kľúčové pre bezpečnú jazdu a minimalizovanie rizika nehôd a potenciálnych pokút. Bezpečnosť na cestách by mala byť prioritou pre každého cyklistu, a preto je dôležité byť informovaný o platných predpisoch a zákonoch.

bottom of page