Cestujeme na Sereďmaratón
top of page

Cestujeme na Sereďmaratón


Covid a termín štartu

DHL Sereďmaratón svoje jubilejné 15. narodeniny odštartuje netradičným dátumom už 08.08.2021. Vždy totiž tieto preteky cyklisti vyhľadávali už začiatkom jari, keďže sa štartovalo v poslednú nedeľu v mesiaci máj. Organizátori však pre covid opatrenia boli nútení termín posunúť, no našťastie nie zrušiť.



Cycling team Hlohovec oficiálne na pretekoch

Už od samotného vzniku klubu bolo pre predstaviteľov klubu jasné, že cieľom pre tento rok bude vyskladať svoj "dream team" práve na tieto preteky.

Pri covid opatreniach však nebolo úplne jednoduché organizovať nejaké tréningy, v tom čase náš klub nedisponoval ešte takým počtom cyklistov ako teraz. Preto sa náš predseda klubu, Dominik Tvrdý, rozhodol opatrenia využiť v prospech a vytvorili sme tak niekoľkomesačný nábor nových členov, ktorí s hrdosťou budú reprezentovať naše farby, či samotné mesto Hlohovec. Úspešným náborom sme sa pustili ihneď do práce a začali sme trénovať akonáhle to bolo možné.



Ako sú na tom naši pretekári teraz?

Po niekoľkých spoločných jazdách či stretnutiach všetko nasvedčuje tomu, že celý tím je vo výbornej kondícii. Je však nutné, aby boli nohy stále v pohybe a v kontakte s pedálmi. „Pred nami je záverečný týždeň a posledná možnosť našlapať potrebné kilometre pre túto vlnitú klasiku. Oddych dáme našim chlapcom v piatok, v sobotu dáme nohy opäť do pohybu, ale len veľmi zľahka a na krátku vzdialenosť, bez kopcov či protivetra“ odhaľuje tímové plány Dominik Tvrdý.



Nanešťastie bez dresov

Sereďmaratón tento rok odštartujeme bez našich dresov. Tie si pretekári nášho klubu nájdu v schránkach až týždeň po pretekoch. Chyba nenastala nikde. Problémom však je, že firma, kde sme si dali dresy vyrobiť pracuje na "pol plynu." Pre dovolenky vo firme sa tak naši pretekári do dresov oblečú až neskôr, no tímový výkon tento problém nijak neovplyvní.



Predseda klubu alebo koordinátor dopravy a bezpečnosti?

Ako je už niekoľko rokov známe, samotný zakladateľ klubu, Dominik Tvrdý, na pretekoch Sereďmaratón zastrešuje aj koordináciu dopravy a bezpečnosti. My sme sa ho preto spýtali na niekoľko otázok.


Dominik, v nedeľu 08.08. budeš mať už aj klubové povinnosti, máš obavy?

„Absolútne nie. Na túto príležitosť som dostatočne pripravený, veľmi sa na ňu teším a našťastie na pretekoch nebudem sám. Bude tam s nami aj podpredseda klubu Jozef Tvrdý, ktorý mimochodom bude zastrešovať koordinátora covid opatrení, takže v prípade vyčerpávajúcich povinností v organizácii pretekov kormidlo tímu prevezme práve on.“


Čo je náplňou tvojej práce ako koordinátor?

„Snažím sa mať pod palcom bezpečnosť a plynulosť premávky počas pretekov. Keďže sa naše preteky jazdia za plnej premávky, musíme byť ja a môj tím dobrovoľníkov pripravení na všetko. Pred pretekmi musíme niektoré križovatky vyzametať, každú jednu križovatku označiť šípkou, hlboké výtlky sa značia tiež. Ďalej je treba zmerať a vyznačiť vzdialenosť pred prémiami, ktoré budú tento rok štyri. Počas pretekov sa starám o to aby bolo pred a za balíkom všetko v poriadku. To znamená, že si sám určujem, kde bude stáť policajné vozidlo, kam pôjde motorka ktorý úsek uzatvoríme aj skôr ako len tri minúty pred prejazdom prvého pretekára.“


Z časového hľadiska je to asi veľmi ťažké?

Áno, je. Priznám sa. Okrem tejto činnosti ešte stále zastrešujem aj grafickú časť. No to mi snáď do ďalšieho ročníka odpadne a túto agendu môžem odovzdať niekomu inému. Veď šikovných ľudí sa vždy nájde dostatok. Počas tohto roku som si našiel aj nové zamestnanie a to pre koordináciu znamenalo žiaľ to, že veľká časť mojej agendy z dopravy prešla aj na iných ľudí, ktorí mi s tým museli pomôcť. Som veľmi rád za to, že tím organizátorov je naozaj šikovne zohraný a nemali mi to za zlé. Týmto by som sa im chcel aj ospravedlniť. Verím, že budúci ročník bude o to lepší.“



bottom of page